Enkla studioporträtt

Har ni varit inne på hemsidan har ni säkert sett dessa bilder.
Men jag postar dem här också för jag vill skriva mer om dem.
Canon 5d Mark III + Canon 50mm f/1.4 + Två blixtar


I januari samarbetade jag med frisören Ravin. Hon behövde bilder till sin portfolio för hår och jag tackar inte nej till att plåta snygga bilder som jag också kan ha i min portfolio. Vi möttes vid frisörsalongen där Ari hade blivit snyggt stylad och åkte sedan vidare till min studio. Där riggade jag upp ett väldigt enkelt ljus som jag fick justerade lite mellan de första bilderna som plåtades innan jag kände mig helt nöjd.

Uppdrag: Svartvita bilder där frisyren ska synas tydligt.

Jag valde en enkel ljussättning med två blixtar: En blixt bakom honom riktad mot bakgrunden och en bakom/ovanför mig liiite till höger riktad mot modellen. Det finns lite djup i dem tack vare skuggorna som blev under näsan, örat, ögonbryn och haka, eftersom jag har blixten ovanför och liiite till höger om mig och kameran. Ni kan se att det är lite mörkare på vänster sida på den bilden han kollar rakt i kameran. Vill ju få en liten skuggkant på näsan och käken. Det hade blivit jämnare ljus om jag hade haft blixten helt bakom mig, men då tycker jag att djupet och skuggorna försvinner allt för mycket. Det är snyggt med skuggor i ansikten, för då syns ansiktsformen på personen bättre. Man kan leka mycket med ljus för att förstärka ansiktsformer, precis så som man kan göra med smink.

Vi alla tre fastnade för just dessa två bilder så dem fick jag i uppdrag att redigera. Svartvit var önskan och det höll jag med om. Älskar svartvita porträttbilder! Men då ska det inte vara för många nyanser i bilden från början för då kan bilderna se mer röriga ut i svartvit. Men i det här läget så tycker jag det finns två toner. Bakgrunden och ansiktet är i samma ton och sedan har vi tröjan och håret som är svart. Det är härligt för ögat när det inte är många olika toner. Ni kanske själva har lagt märke till att vissa bilder inte alls gör sig bra i svartvit?

Det där med färg och toner är en hel vetenskap, samt mycket tycke och smak också såklart :)Vill ni se hur dessa bilder såg ut före redigering?

Kan göra ett inlägg med fler före&efter-bilder. För sånt är väl kul att se? :)
Ari Sandi - Ravin Sandi
7
Matilda

Snyggt! Jag ser gärna före och efterbilder. :)

Anna

Jag skulle gärna se före-bilder, det är alltid så roligt att se processen från kamera till färdig bild!

Jag har även en fråga... Jag äger en Canon 70D och är mycket nöjd med den. Nu funderar jag på att köpa ett fast objektiv och undrar om du rekommenderar 50mm F/1,4 eller 30/35mm F/1,4? Vet att du fotar mycket med 50mm... men kan tycka att det är lite för nära? beror det på vilken kamera man har? Vad tycker du jag ska satsa på?

Såg din nyaste video på youtube nyss, och älskar den!!!!

Svar: 50mm på en fullformatskamera är så som ögat ser. Det är normal brännvidd. Älskar den brännvidden och 85mm till porträtt. Jag skulle aldrig med min fullformat fota nära porträtt med ett 30/35mm objektiv då jag tycker proportionerna blir fel. Däremot helkropp lite längre ifrån går absolut :) 70D är inte fullformat och jag förstår om 50mm blir lite tight, men till porträtt passar det mycket bra. Men 30/35 kommer bli ett objektiv du har mer på kameran skulle jag kunna tro. Det beror på vad du vill fota för något.
Tack så mycket!! :')
linafoto

Alma

Supersnyggt! Vill gärna se före redigering :)

Elin

sjukt snygga bilder!

Erica

Så otroligt fina bilder!

IDA-FOTO

Så snyggt, hade varit jättekul att se före och efter :D

Rebecca

Jag trodde först det var Zayn Malik haha..
Superfina bilder! Det hade varit jättekul att se mer före och efter bilder tycker jag. :)

Svar: Haha ja det var lite likt faktiskt :)
linafoto